Seekordse Rallipausi teele jäi meie oma värske Eesti meister Dmack Karikasarjas, 22-aastane Miko Niinemäe, kellel on 2016. aastaks suured plaanid.

Mis me ikka passime, kohe asja kallale!

Legend: “K” olen Mina, ehk intervjueerija, ja “M” on Miko, ehk intervjueeritav!

 

K: Hiljuti saite koos teiste Baltimaade rallisõitjatega testida M-Spordi uut Ford Fiesta R2T-d. Kuidas see auto tundus ja mis emotsioonid tekkisid? Võrdle uut Fiestat enda Peugeotiga, mida tooksid välja?

M: “Uue Ford Fiesta R2T testimine oli täiesti uut moodi kogemus, mis üllatas nii võimsuselt kui juhitavuselt. Kuna eelmise generatsiooni Fiesta R2 oli vedrustuse poolest ja selle arvelt ka juhitavuselt väga hea auto, siis eeldasin ka uuest autost esmalt head juhitavust. “

“Sõiduomadustelt oli uus auto veelgi parem kui eelmine, seega see suuri üllatusi ei pakkunud. Kuid 1-liitrine kolmesilindriline turbomootor pakkus küll võimsa ja täiesti uudse „feelingu“.”

Baltimaade esiveoliste paremik testimas Poolas uut Ford Fiesta R2T-d. Foto: BMP.lv

Baltimaade paremik testimas Poolas uut Ford Fiesta R2T-d. Foto: BMP.lv

“Võrreldes Peugeot 208 R2-ga on uue Fiesta mootor suure väändemomendi ja väga suure vedrustuse eelisega, kuid Peugeoti on võimalik enam seadistada, tänu millele noor võidusõitja saab palju kogemusi ralliauto seadistamise osas. Samas teeb sadade võimaluste olemasolu ideaalse seadistuse leidmise palju keerulisemaks.”

K: 2015 oli teile suurte õnnestumiste aastaks, juba neljandal karikasarja etapil suutsite kindlustada tiitli. Keegi tegelikult ei osanud oodata seda, et tuled nii võimsalt tagasi. Kas kiirus tuli ka endale üllatusena ja kas enne seda aastat oli ka mingeid muutusi sinu mõtteviisis ralli suhtes või tuli see kiirus naturaalselt?

 

M: “Võin öelda, et aasta esimese ehk Sarma Ralli esimese katse võit, kus oli uus auto ja sisuliselt täieliku uuenduskuuri läbinud legend, oli tõesti ootamatu. Teadsin, et olime teinud Martiniga kõvasti tööd selle nimel, et nö tagasituleku hooaeg kujuneks edukaks, aga selline edu oli ootamatu.”

“Olen oma peas selle riputanud töö ja vaeva varna, seega ei usu ma naturaalselt kasvanud kiirusesse, pigem olid abiks suhtumine ja enesekindlus.”

K: Uusaasta on kohe-kohe uksele koputamas. Mis on sinu uusaasta lubadus ja kas eelmise aasta oma sai see aasta täidetud?

 

M: “Eelmisel aastal olin ilmselt liiga hõivatud uue võistlusauto ettevalmistamisega, et midagi kindlat selleks aastaks lubada. Üldiselt luban endale alati, et annan endast parima ja seda ilmselt ka nüüd. Luban, et annan endast alati parima nii võistlustel kui igal muul ajal.”

Miko Niinemäe. 2007. a. Tallinna Noortesprint

Miko Niinemäe – 2007. a. Tallinna Noortesprint

 

K: 2016 ja aasta esimesed rallid on peaaegu kohal. Kui kaugel on teil plaanid järgmise aastaga seoses? Ja kui on väga kindlad plaanid juba, siis mis need on?

 

M: “Hetkel on plaanis osaleda vähemalt kolmel ERC etapil, Eesti meistrivõistlustel ja võimalusel Läti meistrivõistlustel. Ausaltöeldes otsime tegelikult siiani toetajaid, et järgmisel aastal Eesti lippu kõrgel hoida väljaspool Eestit ja pürgida rallimaailmas kõrgemale, seega 100% kindel veel kogu plaan ei ole.”

“Kuna eesmärk ERC sarjas vähemalt kolmel võistlusel osaleda on seatud, siis teeme selle nimel igapäevaselt tööd, et need eesmärgid ka täita.”

K: Mis mõtteviisiga lähed järgmine aasta suurematele rallidele vastu? Kas McRae või Loebi stiil?

 

M: “Ma loodan, et sõidame ka järgmise aasta Niinemäe/Valter stiili. Tegelikult usun, et Martin hingab kergendatult kui ütlen, et järgmise aasta rallidele lähme vastu sama moodi nagu sel aastal.”

“Ehk lähme sõidame nii nagu oskame, aga jälgides enda enesetunnet ja kuulates kainet mõistust, et vältida võimalikult palju vigu. Sel aastal ühe suurema vea omalt poolt tegin, aga ka need õppetunnid on õpetlikud.”

2012. a. WRC Akadeemiast tuldi tagasi suurte kogemustega

2011. a. WRC Akadeemiast tuldi tagasi suurte kogemustega

 

K: 2015. a. Saaremaa Ralli oli Sinu ja Martini jaoks 15. ralli koos. Kas on meeldejäävaid mälestusi/juhtumeid eelnevatelt aastatelt ja ka asju, mida võiks unustada? Näiteks kibedaim kaotus?

 

M: “Mälestusi, mida Martiniga jagada on juba kuhjaga ja kindlasti on ka neid mis trükimusta ei kannata.”

“Ilmselt eredaim mälestus on selle aasta Eesti Juunioride Meistritiitli kindlustamine Tallinna Rallil, kuid meenutades Sarma Ralli 2015 võitmist tulevad siiani külmavärinad, sest sellega kaasnes ülisuur pingelangus ja saime lõpuks tõestust, et töö on kandnud vilja.”

“Minu jaoks on kõige kibedamad kaotused need, kust ei ole midagi õppida või analüüsimiseks koju kaasa viia ning nendele mõeldes tulevad meelde kaks kaotust korraga.”

“Esmalt Sarma Ralli 2012 katkestamine liidrikohalt tehnilise rikke tõttu, kui olime Martiniga esimesel ühisel võistlusel. Teisena sel aastal jällegi tehnilise rikke tõttu Rally Estonia teisest kohast ERC Junior arvestuses ilma jäämine, kus olime tõesti ületanud uuesti nii enda ja ka paljude teiste ootusi.”

K: Pane endale kokku üks perfektne ralli. Sina valid auto ja ralli.

 

M: “Tänasel hetkel arvan, et perfektse ralli kaardilugejaks oleks kindlasti Martin Valter, autoks ükskõik milline tänapäeva WRC auto ja ralliks kas Asooride Ralli või Rootsi MM ralli.”

“Perfektne ralli peaks minu jaoks lõppema võiduga, mis on saavutatud konkurentsitiheda võistluse käigus ja minu jaoks oleks väga oluline ralli lõpus koheselt näha oma pere ja lähedaste emotsioone.”


Miko Niinemäe senine karjäär statistikas:

 

Alustatud Rallisid: 45

Katkestamisi: 12 (26.7 % suhe alustatud rallide ja katkestatute vahel)

Esimene ralli: Võru Noorteralli 2008

Enim kaarti lugenud kaardilugeja: 15, Martin Valter

Esimene kaardilugeja: Rasmus Niinemäe

2015. a. kiireim ralli: Võrumaa Talveralli 2015, 118.1 km/h

2015. a. ja karjääri ABS parim tulemus: Neste Oil Harju Rally, 4. koht

Klassivõite läbi aastate: 8 – Esimene võit 2009. a. Saaremaa Rallil, 1. koht A6

Dmack Trophy katsevõite 2015. a.: 36

Domineeritud ralli omas klassis: Võrumaa Talveralli 2015, 8-st katsest võidetud 8

Enim starditud auto: Citroen C2 R2, 28 korda

Veel rohkem infot leiab Miko Niinemäe eWRC andmebaasi lehelt: http://www.ewrc-results.com/profile.php?p=12587

Leave a comment